Ik wil mijn CX stallen, waar moet ik vooral op letten?

Ik wil mijn CX in de (winter-)stalling zetten. Waar moet ik vooral op letten ?

  • Zorg ervoor dat de benzinetank vol is. Dit zal de hoeveelheid water dat geabsorbeerd kan worden door de benzine verminderen en zorgt voor een vertraagde achteruitgang van de brandstof. Voeg het liefst een additief toe waarna de motor nog wel even moet draaien om het mengsel goed door het gehele brandstofsysteem te verspreiden.
  • Voeg antivries toe (zorg voor een mix van 50% antivries / 50% water) waarbij van belang is dat het door het gehele koelsysteem verspreid wordt. Veel nieuwe ‘koelvloeistoffen’ hebben een zeer goede corrosie remmende werking, dat uw koelsysteem zal beschermen en smeren.
  • Vervang de motorolie. Gebruikte olie is vervuild met zuren en water die het voortijdige einde kunnen betekenen van kogellagers en roest binnenin de motor. Als de auto voor langere tijd wordt weggezet, verwijder dan de bougies en spuit rijkelijk een soort ‘cilinder behandelingsmiddel’ in de cilinders voordat u de bougies weer terugplaatst. Dit zal helpen te voorkomen dat de zuigerveren aan de cilinderwanden vastroesten.
  • Om roest te voorkomen in de motorruimte gebruikt u een smeermiddelspray op alle blootliggende metalen delen.
  • Was de gehele auto en gebruik een goede was. Vergeet niet om het interieur en de kofferbak te reinigen. Doe het vroeg op de dag zodat de auto voldoende tijd heeft om te drogen, voordat ze in de stalling gaat.
  • Maak dan een rit van een goed half uur. Dit zal alle vocht in de uitlaat en de motor laten verdampen. Parkeer de auto niet op de handrem, maar blokkeer de wielen of zet de auto in de versnelling. Voorzie de banden van de maximaal toegestane bandenspanning (zie zijkant van de band) om te voorkomen dat uw banden ‘platte kanten’ krijgen. Koppel uw accu los, eventueel kunt u er ook een ‘druppellader’ aan hangen.
  • Zorg voor een zo droog mogelijke stalling of grote carport. Plaats verder één of meerdere vochtvreters op de vloer van de auto om te voorkomen dat vocht uw interieur aantast en zet tevens een vochtvreter in de kofferbak.